Friday, 18 January 2013

sempena Tahun Iman ini..

sempena tahun iman ini, saya mahu berubah..saya rasa diri saya semakin lama semakin jauh dari Tuhan..terlalu banyak dosa yg saya lakukan..sebagai inisiatif pertama saya, saya mahu mulakan bacaan harian Alkitab dan membuat Lectio Divina..saya jarang membaca bacaan harian dan saya rasa ini kali pertama saya buat mcm ni..maybe ada something yg Dia mau saya dapat dari suma ni..sy baca dlu bacaan harian lepas tu saya akan post di blog ni..so, dalam masa yang sama, saya akan membaca alkitab ini dua hingga tiga kali sebab saya bukan copy paste dari internet..saya taip balik direct dari bible yang saya ada..

God bless us all..Be blessed utk yang ambil masa utk baca bacaan harian ini..banyak berkat yg kita dapat..

ni la sy punya alkitab, buku bacaan harian sma buku nota..hehee..tu bible dari sy form 1 la sy simpan..mamy sa bagi..

Pembacaan Hari Ini (Jumaat 18/1/2013)

Orang lumpuh disembuhkan

Kemudian, sesudah lewat beberapa hari, waktu Yesus datang lagi ke Kapernaum, tersiarlah kabar, bahwa Ia ada di rumah. Maka datanglah orang-orang berkerumun sehingga tidak ada lagi tempat, bahkan di muka pintu pun tidak. Sementara Ia memberitakan firman kepada mereka, ada orang-orang datang membawa kepada-Nya seorang lumpuh, digotong oleh empat orang. Tetapi mereka tidak dapat membawanya kepada-Nya karena orang banyak itu, lalu mereka membuka atap yang di atas-Nya; sesudah terbuka mereka menurunkan tilam, tempat orang lumpuh itu terbaring. Ketika Yesus melihat iman mereka itu, berkatalah Ia kepada orang lumpuh itu: "Hai anak-Ku, dosamu sudah diampuni!" Tetapi di situ ada juga duduk beberapa ahli Taurat, mereka berpikir dalam hatinya: "Mengapa orang ini berkata begitu? Ia menghujat Allah. Siapa yang dapat mengampuni dosa selain daripada Allah sendiri?" Tetapi Yesus segera mengetahui dalam hati-Nya, bahwa mereka berpikir demikian, lalu Ia berkata kepada mereka: "Mengapa kamu berpikir begitu dalam hatimu?" Manakah lebih mudah, mengatakan kepada orang lumpuh ini: Dosamu sudah diampuni, atau mengatakan: Bangunlah, angkatlah tilammu dan berjalan? Tetapi supaya kamu tahu, bahwa di dunia ini Anak Manusia berkuasa mengampuni dosa"- berkatalah Ia kepada orang lumpuh itu-: "Kepadamu Kukatakan, bangunlah, angkatlah tempat tidurmu dan pulanglah ke rumahmu!" Dan orang itu pun bangun, segera mengangkat tempat tidurnya dan pergi ke luar di hadapan orang-orang itu, sehingga mereka semua takjub lalu memuliakan Allah, katanya: "Yang begini belum pernah kita lihat."

Markus (Mrk) 2:1-12

Thursday, 17 January 2013

Monday, 9 July 2012

Jangan menyangka pengampunan terjamin, sehingga engkau menimbun dosa demi dosa.

haiz..makin jauh, makin jauh dan sgt jauh uda dr Dia..
tlmapu bnyak uda dosa besar yg sy buat..
skrng sy mw kembali sma Dia uda..
klu dulu, sy fkir Dia akn mgampuni ni dosa-dosa sa..iya, mmg pun tapi lepas sa baca injil smlm trus sy tesedar..

Jangan berkata:"Betul, aku sudah berdosa, tetapi apakah menimpa diriku?Sebab Tuhan panjang hati."
Jangan menyangka pengampunan terjamin, sehingga engkau menimbun dosa demi dosa.
Jangan berkata:"Memang belas kasihan-Nya besar, dosaku yang banyak ini pasti diampuni-Nya."
Jangan menunda-nunda berbalik kepada Tuhan, jangan kautangguhkan dari hari ke hari.
Sebab tiba-tiba meletuslah kemurkaan Tuhan, dan pada saat hukuman engkau dihancurkan.
(Sirakh 5:4-7)

ni ayat buat sy tersedar yg slama ni sy tia pndai malu mo bdoa minta pgampunan tp balik-balik buat dosa juga..hmm..

p/s: pray for me my friend..

Thursday, 5 July 2012

MISSING YOU..

its been 1 years and a half we broke up but i still missing u..
still cant forget you..
still thinking..
but i wont keeping my hope anymore..
will keep moving forward and let the past be the memories of me and u..

Tuesday, 15 May 2012

sa malasssss uda..ok???????

cari dulu kerajaan Dia..yaa..sa rasa sa tida maw mengharap apa-apa lagi dlm dunia ni..bila sy mgharap, mesti sakit..susahla..hmm..ntahla..bila kita sudah pegang tu harapan kn tpi tiba-tiba hilang..gitu jak..yang hilang terus..adeii...
bagus lagi sa saturang oo..teda papa mw fikir, teda beban, teda segala la yg mau fikir..bgus sy fokus sma Tuhan ja..
tia tau la..benda ni bikin panas bha ko tau ka??
oo..ko tia tw kn..ok..tepa..benda ni sudahlah bikin panas, bikin benci, bikin marah..aish..fuhh..sabar ja la..sa sabar jakk..sa ada dua pilihan dlm tgn, satu..sa simpan dendam sama suma ni, jd diri asal sa balik yg duluuu.., satu lg, sa sabar..sa tahan..sa pray..sa bg Dia yg urus..sa kasi serah sama Dia..kalau dulu, jgn harapla sa mo ikut pilihan kedua..taik la..tp skrng, mungkin sy harus ikut pilihan tu..sy tia mo uda ksi beban diri sa pikir benda ni..sa malaaaaaaaaaasssssssssssssssssssss uda..sa ksi serah ja sma Dia..sa mls uda mo terbeban..
sy mo fokus sma Dia..sy mls mo fikir pasal apa-apa lgi skrng...pa jdi, jadi la..

Sunday, 6 May 2012

I Will..

i will gone away far from you..
i will..dont u worry..i wont bother you anymore after this..