Monday, 9 July 2012

Jangan menyangka pengampunan terjamin, sehingga engkau menimbun dosa demi dosa.

haiz..makin jauh, makin jauh dan sgt jauh uda dr Dia..
tlmapu bnyak uda dosa besar yg sy buat..
skrng sy mw kembali sma Dia uda..
klu dulu, sy fkir Dia akn mgampuni ni dosa-dosa sa..iya, mmg pun tapi lepas sa baca injil smlm trus sy tesedar..

Jangan berkata:"Betul, aku sudah berdosa, tetapi apakah menimpa diriku?Sebab Tuhan panjang hati."
Jangan menyangka pengampunan terjamin, sehingga engkau menimbun dosa demi dosa.
Jangan berkata:"Memang belas kasihan-Nya besar, dosaku yang banyak ini pasti diampuni-Nya."
Jangan menunda-nunda berbalik kepada Tuhan, jangan kautangguhkan dari hari ke hari.
Sebab tiba-tiba meletuslah kemurkaan Tuhan, dan pada saat hukuman engkau dihancurkan.
(Sirakh 5:4-7)

ni ayat buat sy tersedar yg slama ni sy tia pndai malu mo bdoa minta pgampunan tp balik-balik buat dosa juga..hmm..

p/s: pray for me my friend..

Thursday, 5 July 2012

MISSING YOU..

its been 1 years and a half we broke up but i still missing u..
still cant forget you..
still thinking..
but i wont keeping my hope anymore..
will keep moving forward and let the past be the memories of me and u..

Tuesday, 15 May 2012

sa malasssss uda..ok???????

cari dulu kerajaan Dia..yaa..sa rasa sa tida maw mengharap apa-apa lagi dlm dunia ni..bila sy mgharap, mesti sakit..susahla..hmm..ntahla..bila kita sudah pegang tu harapan kn tpi tiba-tiba hilang..gitu jak..yang hilang terus..adeii...
bagus lagi sa saturang oo..teda papa mw fikir, teda beban, teda segala la yg mau fikir..bgus sy fokus sma Tuhan ja..
tia tau la..benda ni bikin panas bha ko tau ka??
oo..ko tia tw kn..ok..tepa..benda ni sudahlah bikin panas, bikin benci, bikin marah..aish..fuhh..sabar ja la..sa sabar jakk..sa ada dua pilihan dlm tgn, satu..sa simpan dendam sama suma ni, jd diri asal sa balik yg duluuu.., satu lg, sa sabar..sa tahan..sa pray..sa bg Dia yg urus..sa kasi serah sama Dia..kalau dulu, jgn harapla sa mo ikut pilihan kedua..taik la..tp skrng, mungkin sy harus ikut pilihan tu..sy tia mo uda ksi beban diri sa pikir benda ni..sa malaaaaaaaaaasssssssssssssssssssss uda..sa ksi serah ja sma Dia..sa mls uda mo terbeban..
sy mo fokus sma Dia..sy mls mo fikir pasal apa-apa lgi skrng...pa jdi, jadi la..

Sunday, 6 May 2012

I Will..

i will gone away far from you..
i will..dont u worry..i wont bother you anymore after this..

Sunday, 29 April 2012

THE RAIN..

its raining now..i calm myself a bit but its raining..its happen before..and it always happen..i know this rain..this is not just rain...its the tears of angels and the tears of God..i had done enuf..i will try my best to fight this "thing" inside me..i will try to hold on to the cross till the end..i will have faith on You..but how long u wanna keep us suffer? im not asking what Your plan but..nvm..i will hold on...i promise You Lord..i will Fight..

JUST PRAY FOR ME...

DEAR FRIENDS AND FOLLOWERS....JUST PRAY FOR ME...THANK YOU...

PLEASE MAKE IT STOP!!!!!!

WHERE ARE YOU???
PLS MAKE IT STOP!!!
IM BEGGING YOU LORD......

SHUT UP DEVIL!!!

I KNOW IM A FAKE! SO SHUT UP CAN U DEVIL???????????
STOP MESSING AROUND WITH MY MIND!!!!
SHUT UP!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Friday, 23 March 2012

Life Full of Sins..

I'm still living with sins and ashamed..
I've been through many retreat, I even feel Your Love, yet I'm still failed to do what You ask,
I'm still hurting You Lord with all my sins...
I want to confess to You..
I've been struggling this for a long period of time..
God..please...I don't want to suffer myself or anyone anymore...


God, please help me to overcome this...
God, help me to be a better person...
I don't want to live my old life again....

yet, i'm still failed until now..still live according to flesh...i'm not strong enough..


THE ROOTS OF LUST HAD STARTED WHEN GOD CREATED ADAM AND EVE AND TEST THEIR LOVE, DUE TO LUST, THEY HAD FAILED AND SUBJECTED ALL MANKIND TO GOD'S CURSE.



Friday, 16 March 2012

Hidup Baru dalam Roh part 3

siow-siow...teda pla sa crita di bhagian 2 pasal somthing yg happen yg btul2 sa kecewa..tapi sbelum tu, tjuan sa share ni bkn mw menjatuh-jatuhkan org atau menghakimi sepa-sepa..but it happens n im very dissapointed..

ada saturang kwn, dia ikut pgi seminar..sma-sama kami juga..dia claim mula-mula dia xpnah ikut sminar hdup bru sblum ni..dn sa ada baca byk buku sblum ni yg mgatakan bahawa sesiapa pun boleh dpt karunia bbhasa roh masa pencurahan roh kudus..dan sangat jarang orang akan dapat karunia ini tanpa penumpangan tangan..hanya orang yg benar-benar mengimani Yesus barulah dapat karunia ini tanpa pencurahan Roh Kudus..

ok, sambung crita..tem praise n worship, kita akan berdoa kn?amen? tidak kira kita berdoa dlm bhasa roh ataupun bhsa manusia..lpas sj P&W, saturang kwn sa yg laama uda dapat ni karunia tp dia tidak praktikkan dalam hidup dia penuh sukacita kstw sa.."ui, mark..kluar oo..sa igt hilang sudah.." sa happy btul dia ckp mcm tu..dia tnya sa blik tp sa msi ada keraguan masa tu sma ada sa bbhasa roh atau tidak..sa senyum jak..then saturang ni yg tia pnah pgi sminat hdup baru sbelum ni claim jg yg bahasa roh dia kluar..ok..sa agak tekejut dan terkedu sebentar ya..mcmana dia bleh dapat gift tu sbelum pencurahan?but kita ni sepa mo judge kuasa Tuhan kn?amen? so, sa senyum jak..

tem balik, ada kwn sa tnya sa, ko dgr ka si anu pnya bhasa roh? btul ka tu? trus sa diam jak..sa bilang mungkin kluar lar..sa ckp jak sa tia dngar..but da truth is sy DENGAR dan apa yg sa dengar tu bukan bahasa roh melainkan hanya buat-buat saja..sori..bukan sa sja yg rasa mcm tu tpi 2 orang kwn sa pn rasa c anu ni menipu..but its ok..mungkin mmg bhasa roh jg kali..

ok, 2nd day..tem pembebasan..sudah jg sa crta dlm bhagian 2 apa yg sa dpt kn..tem pembebasan, si anu ni dduk sblah sa..bila uncle di depan bernubuat, mula-mula saturang ppuan berteriak..sy truskan sja pray sy utk mohon pembebasan dr Yesus..then si anu sblah sa berteriak jg..sa ksi biar sja la..mgkin skit dlm batin dia kali..sa bsyukur la jg..tpi lepas sja sesi pmbebasan tu, dia tanya-tanya..ui, apa yg jadi ah??sy tia sedar..ui, apa jadi sma sa td?? sa kstw la dia teriak kuat-kuat..trus dia snyum dia blang sa tia sedar, ptutlah sora sa sakit..
tpi kn cara dia bercakap tu, just fake..sa bkn mo judge tp dat time, dia just mw kasi tnjuk2 yg dia tia sedar apa jadi..
tem pbebasan, sa ada jg bersenandung dlm bhsa roh, then sa dgr jg dia ikut..sa xpasti itu dibuat-buat atau mmg berasal dari Tuhan..sa xmo ckp apa-apa la..tpi bila kmi 4 orang sharing, dia yg paling smangat..mcm yg show off yg dia pun ada bsenandung..dan saya tidak nmpk ada kesyukuran dalm diri dia utk smua itu..tp sepa tw dlm hati kn..ok, dat part, finish..

3rd day..slepas pencurahan roh kudus, mcm besa ada kesaksian..this is the worst part i think..kmu bayangkan la bha klu mo pgi kesaksian, no need for you to ask the others, "ada mo pgi?ada mo pigi?" trus dgn bangga bangun..padahal si anu ni yg bersemangat kstw sma kmi.."kasi biar dulu budak-budak pigi.."last-last dia yg pigi duluan..just mo tnjuk keberanian dia..no need for that..please la..sa tia tahan tgk gaya mcm tu yg berbangga dan tinggi diri dgn karunia-karunia roh kudus (itu pun kalau btul)..sorry to say this, tpi ini yg sa rasa..

apa yg dia share, first da ckp dgn penuh bangga dan riak di muka dia, "ramai org tia brani pgi depan kn?tapi sa brani.." sa rasa dia tia pnah buat kesaksian sblum ni..mula-mula ok jak da share..sa msi ble trima..tapi..bila smpai part dia kc kluar uda bangga dia, nah ko..paling aa..dia ckp la dgn muka yg bangga, "sy mmg ada bhasa roh, dn tdi klu tia silap sy ada bbhasa latin"

cuba kamu fikir..bhasa roh tu bahasa yg tidak boleh difahami manusia..mcmna ko tw tu bahasa latin??
then..buli-buli dia tnya-tanya kami di blakang," kamu pun dgr kn?kn?kalau tia silap, uncle XXX pun dgr kn sa bbhsa latin?kn?"

astga..tulunglah..kalau ko mo bersaksi di dpn, ko kena bersaksi dgn pnuh iman dn kprcayaan..no need to tanya-tanya org mo kc komfem tu..aduii..satu lagi yg bkin sakit hati sa..da bangga mo kstw yg da kwn sma kmi yg senior skit la dr kbayakan peserta di sana..dia ckp dia tia ska knun bgaul sma org yg sama umur da..(umur da 17 thun) sebab knun tia dpt masuk crita..padahal crita dia pn tia masuk sma kmi..apala..dia mcm bangga-bangga bha mo kstw suma tu sma org..dia sebut-sebut lgi nama kami sana..dlm hati sa, sa bilang tulunglah jgn sebut nama sa, tulunglah..sa xmo terlibat dlm hal ni..bila dia sebut, abis..sa snyum jak la..tp hakikatnya sa malu ada kwn yg sgt2 tinggi diri..its ok la ko kwn sama kmi but plss la..dont take advantage on us..tolonglah plss..kami mmg dilayan mcm AJK pelaksana tem sminar sbb senior skit (tua) tpi no need la mo kstw2 yg ko tu kwn kami..org len pun tw jg bha..

pas abis sminar kmi sharing la kijap 4 urg di luar..dia masih lagi dgn bangga dia..dgn sombong dia..kstw kmi.."ui, sa dpt 3 karunia oo..karunia penglihatan, karunia bhsa roh sm snandung roh" then sa rasa kwn sa saturang ni tepanas jugala..dia bilang.."palan-palan bha..bkn mo minta smua satu kali, kalau sy, sy maw tu karunia mentafsir bahasa roh baru sa tau SEPA YG MENIPU!" nah ko..

tpi tepala..utk semua ni, sa just pray la utk dia..klu btul dia ada karunia2 tu, just thank God, no need to be sombong..itu bkn something yg ko mo share sma semua org, mo kasi tnjuk2 yg ko ada karunia bahasa roh..dn paling pnting, jgn kasi libat saya klu ko mo share! "ui, c mark pun ada juga itu ini...bla.bla..bla..si anu pun ada juga dapat bha itu..ini.."ARGHHH!!!! please stop!

KARUNIA ALLAH BUKAN UNTUK DIBANGGA-BANGGA KAN MELAINKAN UNTUK MEMUJI DAN MEMULIAKAN DIA! JANGANLAH SOMBONG!

mungkin ko ble tipu semua org..tpi Tuhan tau..kalau btul ko dpt, bersyukurla..puji Tuhan..Amen..

Hidup Baru dalam Roh part 2

nah..bahagian 2 sudah kn..hehe..ok, sa crita apa yg sa dapat tem hari kedua..
hari kedua la banyak mukjizat berlaku...
tem sesi pembebasan, sa dapat rasa kuasa Roh Kudus tu mengalir dlm badan..sy tia dapat kawal..then i start to speak in tang (berbahasa roh) yg sbelum ni sy ada doubt pasal tu..tp keraguan tu terus padam bila Yesus menjamah sa..but something happen..something even greater..senandung..sy bersenandung dalam roh..tem tu sa rasa sa sedang menyanyi bersama-sama dengan malaikat-malaikat..dan perasaan tu sangat BEST!!

ada beberapa lagu tem worship yg mnyentuh hti sy..tem tu sy berdoa dan terus berdoa smpai suara sa diangkat utk memuji dan memuliakan Dia..dat tem, sa biarkan kuasa Roh Kudus mengalir dan mggerakkan badan sa..sa rasa sa mcm diangkat ke atas..puji Tuhan utk kemuliaan Dia yg begitu besar..

semua pergumulan sy serahkan sama Dia..kita tidak mungkin dapat menanggung sendri sakit dalam hati kita, serahkan saja sama Yesus..segala rancangan kita, yg kita sudah fikir tidak ada guna..knp??
sebab sudah tertulis dalam Injil, "Rancanganmu bukan rancangan-Ku, Jalanmu bukan jalan-Ku, setinggi langit dari bumi, begitu la tinggi jalan Ku dari jalan mu"

so, segala sesuatu yg kita rancang itu pasti ada waktunya..mungkin bkn skrang, tpi semuanya kan jadi indah pada waktunya..amen?
semua ini sy share bkn untuk meninggikan diri atau bermegah-megah tapi untuk kemuliaan Dia..utk ksi naik faith kita sama Dia..sbab sgala yg ada sama sy, karunia-karunia semua berasal dari Dia..dan sy tidak mahu mencuri kemuliaan Dia..puji Tuhan..amen..

Hidup Baru dalam Roh part 1

punya siok join seminar hidup baru tem cuti baru-baru ni..adeii..sebenarnya kan ni seminar khas untuk remaja bha ni..yg umur 13-17 TAHUN!! hahahaha...tapi kalau sudah rencana Dia sa pigi ikut, terjadilah begitu..banyak yang terjadi..kalau bilang mo crita satu hari, mmg nda abis..hehehe..

ok, firstly, sa mo btrima kasih la sma kawan sy, c hannah ataupun nama pnggilan dia c ant sbb bwa sa join ni seminar..sudah jg sa pigi di kaingaran dulu tpi tu la..sa msi ada keraguan lagi dalam hati..I MISS JESUS actually..MISS HIS TOUCH..hmmm..

pigi di sana, adeii..paling tua aa..kana tingu2..hahahaha..part praise n worship la sa paling suka...sebab apa?kita boleh nyanyi puas-puas..kc lontar sora kita untuk memuji dan memuliakan Dia! Amen! 

sbenarnya keraguan dalam hati sa pasal karunia-karunia Roh Kudus yang Dia sudah bagi sma sy..tp lepas ikut tu seminar, keraguan tu teda suda! puji Tuhan! mmmm...tpi ada something la yg happen di sana yg btul-btul sia kecewa..nanti dalam bahagian 2 sa kc crita..

1st day, just intro saja..faith sy mula grow balik sikit demi sikit..mw pigi lagi hari kedua..telambat bangun aa hari kedua!! pray rosary, then praise n worship.. 

besambung di bahagian 2..

Thursday, 16 February 2012

Confession

I want to go to confession..
I really need it now..
I desperately want to go to confession...
I felt dat im so far away from Him now..
I wanna come to You again..
I need Your Forgiveness..
I miss You Lord Jesus Christ..

pls God, let me come to You..

E.M.P.T.Y

kosong..empty..why?
sy rasa kosong jak dlm hidup sy skrng..sy rindu mau melayani..sy rindu mw dkt dgn Dia..
sy rindu kehadiran Dia dlm hdup sy..
np sy tia dpt rasa lg?
np sy rasa kosong??
lemah..sgt lemah..sy berdoa..tiap hari..tapi perasaan tu tia sama..
kdg-kdg dpt rasa, tpi skejap jak..
pastu hilang..
sy msih mcari blik prasaan dekat dgn Yesus..
sy msih mw mencari ktenangan di dlm Dia..
Yesus...
Bertakhtahlah kembali di dalam hati saya ini...



please pray for me...

Wednesday, 8 February 2012

Tuesday, 7 February 2012

Pray For the Soul..

shallom..baru tadi saya habis pigi rumah om peter untuk sembahyang arwah..best lar..pestaim pigi sama2 dorang c dera, jov, dd, sandro, bum2, erik, paya, marimay sama my lil sis, btee..hehehe..
siok la..tem pas makan tu, becerita kunun kami pasal cheerleader antara rumah..lucu eh bila igt balik..especially rumah hijau taun lalu..sangat2 lucu...trus drg bangga2 sebab ada c lens sma c muaz di rumah hijau..xpa2..kalau rumah hijau kalah cheerleader taun ni, sa kasi katawa kamurang!!



btw, thank you Lord Jesus for this wonderful memory with them..aturlah hidupku Yesus seturut dengan kehendakMu..amen..

Monday, 6 February 2012

MIGIH! (maggie)

megi, megi..ko la jg sahabat perutku bha..
smlm jam 3 pagi buli2 ni perut laparr..adeiii..nsib bek ni utak pndai jg bepikir..mula2 buka loker, kurik-kurik jumpa migih..punya hepiiii...p masak pastu mkn..wah..mcm buli buat lagu oo..cuba sa buat lirik dia dulu..


trus lapar ni tgk gambar rajah di atas...hahahaha..

Lagu untukmu MIGIH
Jam 3 pagi perut bebunyi,
Mamai-mamai pun bediri,
Kurik-kurik loker jumpa migi,
Perut pun ketawa suka hati.

yeah...siap lagu sa..hahahahaha...skrng pun lapar jg..padahal bru jg trun p tapau nasi tdi..lucu eh..punya godoot..katarala makin gundut..@@
bha..mo p gym la ni kenen bisuk..
hahahahaha..
megi..megi..knp la ko megi..

Ni la rupa bentuk dia sebelum dibuka..hahahaha..

kadang-kadang sa malas jg mo msak megi ni..aiyee..

Saturday, 4 February 2012

Kuat Katawa!

ada urang bilang sia kuat katawa..
ada urg bilang sia lucu..ada knun sa lucu..kamu la lucu..tu la sa katawa..hahahahaha..
sa pun tia tw np habit sa kuat ktwa..penyakit kali kn?
tia tau la..telampau kuat imaginasi  bha ni..jdi bila sa nmpk sumthing tu walaupun tia lawak tp klu kita ambil masa sejenak kn...(aiseh)..kita tgk blik..lucu tu..cuba kmu try..trus kmu imagine2..lucu tu..betul...hahahahaha..


Tuesday, 31 January 2012

dosa-dosa kita (utk ko ni mark)

dosa...urmmm...np kita buat dosa?
mmg sejak Adam dijadikan lagi, manusia sudah berdosa..tpi tidak mustahil bha utk menjadi org yg kudus...amen?

bertobatlah..aduii..
ko mo jg kana c igt blik2 oo kn mark..ko tia pndai sedar lgi ka??
kalau ko ikut Yesus, rahmat yg Dia bagi ko berkat dari kesetiaan ko sma Dia sangatlah besar..ko tia sedar ka tu??
sudah2 la tu buat perkara yg menyakitkan hati Yesus bha..mana udah janji ko??
hurmm...sy kstaw ko la ah mark, klu ko ttp mo pilih keseronokan yg sekejap saja tu, ko tia akan dpt mgejar kebahagiaan yg kekal dari Bapa kita di syurga..

dosa tu mcm byg-byg yg slalu ikut kita..
ni bkn utk c mark sja aa..utk kmu2 jg yg baca ni blog..
skali kmu buat dosa kecil ka besar ka, itu akan buat kmu igt2 blik dosa kmu tu..
percayalah..walaupun kmu udah bertobat, dosa tu ttp akan mengikut kita sbg byg-byg..kita akan slalu dihantui..
klu tia kuat, jatuh blik..tpi jangan bila jatuh, trus tia mo bgun blik, tia mo balik sma Bapa..
ok?

nah..jadi...mulai saat ni..berdoalah..minta tlong btul2 dari Dia..jgn putus asa..jgn kecewa wlaupun apa yg ko mo tia dapat msa ni..Tuhan itu sudah ada rencana utk kita..apa yg ko minta, apa yg ko mo skrng mgkin ko xdpt, tpi sepa tau masa akan dtg, ko akn dpt tu?
yakin, percaya dan bertumbuhlah dalam iman yg nyata dan kuat..

wlaupun ko jtuh blik2 dlm dosa..its ok bha..yg pnting ko berdoa lagi..minta pengampunan dari Dia..Dia ttp mengasihi kita wlaupun byk kli kita langgar janji kita sma Dia, langgar perintah Dia..

so, mark..ko fikirlah ahh..

HIDUP MENURUT KEHENDAK DAGING, MATI
HIDUP MENURUT KEHENDAK ROH, HIDUP

SESIAPA YG MAHU MENGIKUTI YESUS, HARUS MENINGGALKAN SEGALANYA DAN SERAHKANLAH DIRIMU PADA DIA..
JIKA KAMU MENGASIHI DIA, KAMU AKAN MENTAATI SEGALA PERINTAH DIA..


from,
your other self, Stefanus

Post for You, Mark

hye..
lama uda sa tia post cni blog kn?
emm..banyaaaaakkk sbenarnya crita yg terjadi tapi xpa, palan2 lar..
emm..utk yg skrng ni, sa just mo gitau diri sa..np ko buat dosa lagi??
ko xpenat ka buat dosa??
ko bilang ko uda btobat, tpi np ko buat lgi??
ko udah ikut pencurahan roh kudus, np masi buat dosa??
ko uda janji sma diri ko dan lgi penting sama Yesus yg ko tia akan buat lagi benda tu tpi np ko buat??
ko xrasa buduh ka??ko xrasa bersalah ka??
np ko c biar diri ko dikuasai setan??np ko tia mo dgr bisikan roh kudus??
skrng ko rasa la akibat ko buat tu dosa ko blik..
apa yg ko ada skrng??
jari ko bedarah, lagi apa?? slipar ko putus..lagi apa??
tgn ko gatal2 kn??

mark, ko pikir sendri la..apa guna ko pgi melayani, pgi sharing suma sukacita ko klu ko masi jg mo buat dosa lama ko?
igt la mark..
JANGAN HANYA DENGAN IMAN SAHAJA..TAPI IMAN YG DISERTAI PERBUATAN!
KALAU INGIN MENGIKUTI YESUS YG MAU DISEMPURNAKAN SELALU, YG KUDUS, BERUBAHLAH, BERTOBATLAH DAN KALI NI JGN KO BUAT DOSA LAGI!

sincerely,
your other self,
Stefanus