Saturday, 29 October 2011

Hari Keluarga Tukad

apa yg best hari ni??
Hari Keluarga Tukad! knp?
sebab..jeng..jeng..jeng...
suma urg dusun bkumpul gia..walaupun sy ni dusun celup..
dusun celup ni dpt didefinsikan sbg org yg berbangsa dusun tpi xpndai bckp dusun..faham pun sikit2 sja..jadi kesimpulannya, bikin malu la..hahaha...
banyak urg, byk aktviti, ada rosari, mkn2..sukaneka..yg pnting, ada SASAU sma MINUMAN..hehehe

lucu btul tgk drg men tu sukaneka..sister2 la jg paling smgt..rindu btul oo..suka tgk drg sister..
apa lagi tgk drg c sandro ma c max mnyanyi lagu tanak kampung..hahaha...
tem otw p sna..c alex la paling kana kacau2..Mr.Cool..diam2 jak knun dia..
tpi skali uda kana cas..naa...trus tiba2 pndai uda d becakap..lucu btul..
trus ada yg suma mo p tandas skali nga hujan..hahahahaha..menahan kancing suma...sudahlah hujan, sejuk, mo tkancing..kana kasi minum lagi..

papa pun, hari ni mmg best lar..bsyukur btul ada keluarga bgini besar..lgi2 dlm komuniti dusun ni..btul jg la ckp father..bila mo kc ada misa dusun sni holy kn?
hehehe..

p/s:dia blang c alex, sy mmg pndai bckp pun dr dulu..hahaha..mmg ko la paling manag alexxx...
XD

Thursday, 27 October 2011

hmmmm....

cmna ni ah...ssh oo..sy xtw cmna mo tlg saturang kwn sy ni yg udah jauh sma Yesus..
sy xtw cmna mo bt hati da terbuka utk Dia..

sy xmo kwn sy ni makin jauh dr Dia..
sy tau ada krinduan di hati ko..sy tau ko ada jg pray..tpi hati ko tlmpau keras mau mendengar bisikan Roh Kudus..sy pernah alami suma tu..sy berdoa spya satu hari nt hati ko akan terbuka..
sy pn mcm ko jg dulu...tlmpau sgt dgn duniawi..tlmpau mo seronok, tlmpau mo kejar cinta di dunia sdgkan cinta YESUS itu lgi besar dari segalanya..
hmmm..mmg ssh kn kta mo percaya apa yg kta tidak nampak?
Trust Him Blindly..itu word yg sy pegang..
sy akan berdoa dn terus berdoa spya hati ko terbuka utk menerima Dia..
sayalah yang pling hepi klu dpt tgk ko brubah...
Tiada yg mustahil bagi Dia..
Belas Kasihan dan cinta kasih Dia begitu besar..balik la sma Dia........

rosari..

sioknya rosari tadi..best nie..sy lgi tu kana pilih lead utk hari ni..
hehe...tpi rasa btul la khadiran roh kudus masa tu..btul la apa yg sy bca dlm buku yg c paya bgi..
klu berdoa, msti dgn spenuh hati, mcm itu la hari last dpt berdoa..brulah dpt feel..hehe..
tdi siok la..xpcya kmi yg llki rosari mo dkt satu bulan udah..hehe..lepas ni mo rancang kc trus, buat divine mercy lgi pasni..amen..
trus pas rosari..adalah minum2 skit..wlaupun gntung tpi bleh la bikin tidur..
papa pun..siok la utk hri ni..
sgt best..
thnk you Jesus, thank you my brothers in Christ..

Saturday, 22 October 2011

Inspirational Word..

"Kamu saling melengkapi"

sy sgt2 suka ayat ni..buat sy mo senyum jak..hehe..
thank you utk org yg bg ayat ni ah..you know who you are..^^

Sunday, 16 October 2011

Fellowship

post ni utk fellowship pertama dulu di rumah om..
lupa mo post tp kmu baca jg bha kn?^^

dri pagi lagi udah pgi rumah om, 
snggup sy ponteng tu kls SDP oo..
byk jg la crita2 da..kc fast forward smpai la di umah om..

byk jg la benda baru yg sy bljar..slh stunya, sy bljar dr angel sy..
cara buka biji lada..hahahahaa..
yg cbut bulu ayam pa suma tu, tu sy uda pernah buat dulu..
siok ni..sikit jak kmi tp siokkkkkk..
minum2 sikit kunun sblum jam 3..
pastu tym rosari..nahh..mgntuk..
sepa sruh moginum lgi ko..
buli2 bha ter 'miss' dmana uda tu doa slam maria..
lucu2..

mlm la paling siok..
hehehe..
sbb...
jeng..jeng..jeng..
yg pigi sna tau la..^^
hehehe..

mlm tu jg sy tau yg angel sy sharing sma org yg sama..
malu jg tp Praise the Lord..
karoke2..mnari poco2 walaupun tanah tia rata..hahahahaha...
(ktwa2 sy manaip ni)

bila uda abis..rasa rindu uda sma drg suma..
brothers & sisters in christ..hmm..
tepikir ni..cmna la klu uda kuar nt ah..

xpala..sy suka hidup sy skrng..
satu kali lagi sy ckp "jgn tkut, jgn risau, percaya sma sy dan Dia..saya tidak akan balik cm dulu"
hehehe...

p/s: sa mo ko buat satu post pasal 'dia' sma sy yg pgi share sma ko dlm masa yg sama..
ini utk yg berkenaan yer..u know who u are..sy tnggu tu..

Sunday School 2

SBE 3..hehehe..itulah nama sy, c bum2 sma si syl bagi utk tiap kali kmi pgi sunday school..
walaupun jd 'tukang kebun' jak tp sy ada pgaruh kuat tau..
'penolong kanan 1' bini sy..naa..ko mo lwn?
ko 'pk hem' jak..
hahaha..nda bha..
kc ktwa ko blik..

oya, utk SBE 2 bini xda btugas, tp pigi jg..hehehe..
tp kali ni..siok..hehe..SBE 3 sy dpt satu buku..
"Pedoman memilih teman hidup" (itu ka tu tajuk dia?)
hahahah...

wahh..siok ni buku..baca sma2 c PK 1..hehe..
trus tem blik, hujan..nah..tp xpa..basah sma2 maa..
pgi mkn..rm6??lol..mahal..
tp xpa..

Thank You Lord utk hari ni..siok, rindu dan suma feeling tu..
Praise The Lord..

my sharing 3

sbenarnya sy mo post jg ni dulu tpi sa xda tebuat..
ada satu hari tu..
sy rindu btul sma Jesus smpai sy nangis bha brabis..
xtw np..kuaaaat btul tu rasa rindu..
sy gtw la sma sturang ni, da blang pray klu rindu..
sy pun ambik masa utk pray sma Dia..

sy nanges2 ni tem pray trus dgr satu sora..
"np Anakku?"
ada masalah ka?
np nangis ni?
adui..makin xthn bila Yesus tnya cmtu oo..
nangis lagi..dpt kc kluar stu prkataan jak..
RINDU

Yesus bilang..
"Jangan nangis anakku..Saya ada di sini"
tym tu, sy rasa Yesus peluk sy, ksi slimut sy..
sy nangis sja, xkesah udah..
"Sudahla tu, jgn lagi nanges" Yesus ckp..
"Saya tidak pernah kc tnggal kau, Saya slalu ada sini, sudahlah ah..jgn lagi nangis.."
Yesus ksi slimut sy, Dia sruh sy tidur..Dia cium dahi sy..

hmm..saya mmg rindu Yesus..tiap saat..relasi sy sma Dia lebih kpd anak sma Bapa..
klu sy ada masalah ka apa ka, sy trus mrujuk sma Dia..
xmo tangguh2..slalu sy minta bantuan Dia..

hmm..siok oo...ko nanges ka ni baca ni?
jgn nanges ah...^^

my sharing 2

emmm..
sy slalu berdoa supaya Tuhan slalu bg ptunjuk utk prasaan sy,
sy bersyukur jg utk apa yg Dia udah bgi sma sy skrng..
sy pernah ada persoalan..
btul ka tindakan sy ni?
btul ka prasaan sy?
then..
tiap hri sy rasa happy..bhagia..siok lar..
knp??
sbb suma tu sy kc serah sma Dia..
tia perlulah mo pkir2 suma tu..
just focus on the other side..


my sharing 1

ada satu mlm tem rosari ramai2 di blik sandro,
sy rasa lain btul..dpt rasa khadiran Roh Kudus masa tu..
mcm besalah, begegar2 bdn..hehe..^^

trus tym rosari tu..
jeng..jeng..jeng..
cuba bygkn ni ah..

ada satu bukit..luuuuaaassss...hijau..cantik btul..byk bunga..
trus sy nmpk satu kelibat org sedang jalan di bukit tu..sy ikut jak dia..
smpai di puncak, sy nmpk satu cahaya..terang btul...
saya yakin itu Bapa..
sebab ada suara mengatakan
"Akulah Allahmu"

then, sy tkejut..
Bapa ckp roh saya saja yg berada di sini, bdn sy masih lagi di bilik sandro..
sy dpt nmpk ni diri sy sndri, si sandro, c bum2, c dd sama c erik di bilik tu..
mcm filem..cuma sy nmpk tu dr sudut atas..

trus Dia kasi tnjuk sy gambar..
1 gmbr mamy,
1 gmbr angel sy,
Dia tnya, kmu syg ka dorang ni?
sy ckp syg...
Dia ckp klu syg, teruskan lah ikut jalan Dia..
Bapa pesan mmg ssh klu mo ikut jalan Dia..
Dia bgtw sy, ini bru sdikit sja kebahagiaan yg Saya janjikan..
byk lgi yg akan dtg tp xsenang..
byk dugaan dn cabaran yg akan dtg nt..
Dia mau sy terus teguh dlm iman dn terus melayani Dia..
saya sempat tanya Yesus, mana Bonda Maria?
trus sy nmpk satu wajah pmpuan sgt2 cntik..
Bonda Maria bilang dia happy sbb slalu kana buat doa rosari..
Dia pesan jg supaya bertobat..

nah..ni la ni..klu sy uda menaip..panjang..kalah2 asimen..hahaha..
trus sy request ni mo minta tgk mcmna rupa syurga..yala..alang-alang kn..
tpi Bapa bilang blum smpai masa..
Igt pesan-pesan yg Saya bagi..
itu lah ayat last yg sy dgr..

pastu..
doa rosari kami habiss..
sy tau tu ko baca ni skrng..hehe..
jgn ko risau..
sy xda jg blik mcm dulu..ok?
^^


p/s: byk lgi ni..sabar2..

why?

why??
napa sy xpost?
sebab...
jeng..jeng..jeng..
sebab sy ambik masa bha sbenarnya utk berfikir...
hehehe..lgipun ada msalah skit sma connection internet nie..

sy byk bfikir..
pasal diri sy..
perasaan sy..
msalah sy..
utk suma tu, sy serahkan sama Dia..

p/s: byk ni post2 lepas ni utk sharing sy..
stay tuned..^^

Tuesday, 4 October 2011

sedih dan kecewa

saya sedih sebab saya tbaca tdi di facebook ada org yg mgutuk agama org lain..
kita bkn sepa2 utk mghakimi sesama kita..
sy cek2 profile ni org pastu sy tejumpa satu grup yg menarik phatian sy..
grup ni ada bt kajian la utk bible..
tp kn..walaupun sy baca suma tu..
sy tidak rasa papa..
yg sy risau klu2 saudara kita yg tidak kuat iman tbaca, msti tpegaruh uda..
sbb apa??
sgt byk yg kana crita di sna mgenai Yesus dan ajaran-ajaran Nya..
tp walau mcmana pun kn kana ckp di sna,
ttp bisikan Roh Kudus menang..
Cinta Kasih Yesus sangat besar..
Tiada seorang manusia pun yg akan faham..

klu baca pa yg drg tulis sna, fuh..meletop!
buli goyah iman oo..tp sy nda la..
hehe..sb Dia udah dpt hati sy..
tiada apa2 pun dlm dunia ni yg boleh mgugat iman sy..
sedih jg lar..bkn mo mghakimi ah tp sedih bha nampk Bible kana ckp cmtu..
trus teingat itu kesaksian..
"akan ada satu peperangan besar, semua org mahu menegakkan mana satu agama yg betul"
trus sy tpikir..
Dia sudah tahu segala-galanya..
so, let it be..
yg penting iman kita..
jgn skali2 goyah..
kta doakan dorang..
kn itu yg Yesus mahu?
sbnarnya ada Roh Kudus utk bimbing bha tu suma tpi sy rasa drg xmo dgr tu bisikan Dia bha, sb tu la timbul suma nie..
tepala tu..sy bwa dlm doa sja..

utk mlm ni, sy bdoa utk kesejahteraan kita semua..
supaya iman kita sentiasa teguh dan bertumbuh dlm Dia..
Percaya dan kita pasti akan selamat..
Bertobatlah sebelum Anak Allah trun ke dunia..
Amen..